Om det regnar på bröllopsdagen


En av de vanligaste frågorna jag får från bröllopspar är ”Vad gör vi om det regnar?”, ofta med lite panik i rösten. Regn på bröllopsdagen är en av de vanligaste ”rädslorna” inför bröllopsdagen något som helt ärligt är helt onödigt (så länge det finns tält eller så om själva mottagningen/festen ska vara ute) . Något som jag hoppas att ni kan släppa lite efter att ni läst igenom den här texten.


Att fotografera i regn är underbart då ljuset är fantastiskt och det ger bilderna något unikt. Om ni dessutom törs bara "go for it" och inte är så rädda för att själva bli blöta så kommer det bli hur bra som helst!

Brudpar under ett transparent paraply i regnet. Bröllopsfotografering i Tyresö, Stockholm.

Paraplyer

Införskaffa några genomskinliga paraplyer som ni kan ha redo ifall regnet slår till. Om ni anlitar mig så har jag har en handfull genomskinliga paraplyer som jag alltid har i bilen så är det risk för regn så plockar vi bara fram dem. Ni väljer själva om ni vill ha dem under tiden ni fotograferar eller när ni tar er mellan fotoplatserna. Genomskinliga paraplyer släpper igenom ljuset och ger bilderna det där lilla extra.

Ni kan självklart använda vanliga paraplyer också men undvik starka färger för det kommer göra att ljuset som faller på er blir samma färg t.ex. har ni ett blått paraply så kommer era ansikten också vara blåa...


Om ni inte vill ha med paraplyerna på bilderna så kan ni ha dem som skydd emellan bilderna och be någon som kan agera assistent som kan ta paraplyet i några sekunder och springa undan medans bilderna tas och sedan springa tillbaka med det till er igen.

Brudpar kysser varandra i regnet. Bröllopsfotografering i Tyresö utanför Stockholm.

Hitta lite skydd

Det går också alltid att hitta lite skydd någonstans. Träd är som stora paraplyer som ger ett imponerande skydd mot regn (så länge det är en årstid då träden har löv...).

Många hus, speciellt äldre, har en lite större takfot som ger skydd eller så kan man hitta en portingång, ett valv eller liknande att söka skydd under.

Brudpar kysser varandra i regnet. Bröllopsfotografering i Tyresö utanför Stockholm.

Skit i att det regnar helt enkelt

Den absolut bästa inställningen till regn. Det är ju faktiskt bara vatten och ni är precis lika kära i varandra oavsett om ni är blöta eller inte.


För min del gör det absolut ingenting om klänningen (om någon av er väljer att ha det) blir lite lerig längst ner eller om håret blir lite blött. Att "go all in" och bara omfamna varandra och regnet ger alldeles underbara bilder och kommer ge er helt unika och fantastiska minnen från er bröllopsdag. Precis så gjorde Josefin och Erik på bilderna i detta inlägg trots att att det var svinkallt, blåsigt och regnigt.


En annan brud hade planen att slänga in bröllopsklänningen i torktumlaren mellan fotograferingen och vigseln. Nu blev det mirakulöst uppehåll just under fotograferingen så det behövdes inte men jag älskar attityden.


Det är er kärlek och lycka jag vill fånga på bild så hår och kläder är inte riktigt mitt fokus. Så kasta paraplyerna en stund och spring ut och njut av varandra och fånga dagen.


Det är ju ändå er bröllopsdag.