Därför tycker jag ni ska fundera på att byta sida på gästerna i kyrkan…


Detta inlägg kan anses lite konstigt för varför ska det spela roll men låt mig förklara innan ni släpper idén. Anledningen till att jag lyfter detta är då jag hörde en brud säga att detta är något hon skulle ändra om hon fick göra om sitt bröllop. Detta gäller oavsett plats för vigseln så även om ni inte ska gifta er i en kyrka så tycker jag ni ska läsa vidare…


Vill starta med att förklara att vid en kyrklig vigsel ska enligt traditionen brudens familj och vänner sitta på vänster sida om altargången och brudgummens familj och vänner till höger. Framme vid altaret så är det samma sak, bruden står på vänster sida och brudgummen står på höger sida. Oavsett om det är två brudar eller två brudgummar eller en annan kombination så är det oavsett alltid, enligt traditionen, så att din familj och vänner sitter på samma sida som du står på framme vid altaret.

Det är detta jag vill utmana.


Tänk dig att du står där framme vid altaret mitt emot din partner, du kan då genom att endast vrida lite på huvudet se gästerna som sitter på din partners sida av kyrkan. Tänk att då kunna möta mormors kärleksfulla blick eller bästa vännens. Medans du behöver vrida på huvudet nästan helt över axeln för att se gästerna på din sida av kyrkan och behöver vända dig helt om för att se dina brudtärnor/marskalker som står bakom dig.

Brudpar framme vid altaret. Bröllopsfotografering i Eskilstuna.

De flesta av oss när vi upplever något magiskt, som ett bröllop är för de allra flesta, så blir det extra magiskt när vi kan dela korta ögonblick med ögonkontakt med någon vi står väldigt nära. (Se bara på bilden överst i detta inlägg!)


Och här har vi hela anledningen till detta inlägg: detta blir nämligen så mycket enklare att göra om ni låter gästerna byta sida i kyrkan. Något som bruden jag nämnde i början av texten sa att hon skulle gjort annorlunda då hon saknade att kunna se sin pappa som hon stod väldigt nära.


Vill man ta saken ännu längre så kan man såklart låta eventuella brudtärnor och marskalker byta plats då ens närmaste vänner och syskon ofta ingår bland bröllopsföljet. Detta kan dock lyfta på fler ögonbryn då det ”syns” mera men vem bryr sig.


Det är ert bröllop. Ni gör precis som ni vill!

Brud ler mot gästerna. Bröllopsfotografering i Kolbäck utanför Västerås.