Bröllop: Bukett eller inte


Jag vill börja med att förklara att jag kommer att blanda att använda termen brudbukett och bröllopsbukett i denna text. Brudbukett för att det är den term som är vanligast och är det som många söker på. Bröllopsbukett då alla bröllop inte har en brud och jag tycker att buketter på bröllop inte ska vara reserverade för endast eventuell brud.


Så bukett eller inte? Blommorna är en viktig del av mångas bröllopsdag men är faktiskt inte ett måste. Jag tycker att blommor är otroligt vackert samtidigt som jag tycker det ser så fritt ut när en brud går nedför mittgången utan en tung bukett i handen.


Här kommer jag främst att skriva om brudbuketter men kommer att avsluta med andra sätt att bära blommor på och visa bilder på bröllopspar som valt att inte ha en klassisk bukett som inspiration. Längst ner hittar du bilder på olika buketter som ni kan använda som inspiration.

Välja florist

Precis som att fotograf är ett hantverk där alla har sin egna stil och sätt att göra saker på så är det samma sak med florister. De är alla utbildade i att binda buketter men det kan skilja sig otroligt mycket i stil och sammansättning. Så om din bukett är viktig för dig så kan det vara bra att kika på olika florister och be om att få bilder på buketter de gjort tidigare för att se att deras stil stämmer överens med din vision.

På ett tidigare jobb så var jag ansvarig för att beställa alla buketter till de som slutade, fyllde år osv. Jag använde då exakt samma beskrivning varje gång i vad vi ville ha för bukett men beroende på årstid och vem som gjorde själva buketten så skilde de sig enormt mycket. En del buketter var precis som så som jag tänkte mig medans andra inte alls var det.

Så välj din florist med omsorg om du har möjlighet.

Våga ge floristen lite fria händer

Du har nu hittat en florist som känns bra - låt nu floristen få göra det den är bäst på. (Precis som vid en fotografering - lita på fotografen). Berätta för floristen vilka färger ni ska ha på bröllopet, om ni har någon favoritblomma som har en speciell betydelse för er och kanske visa några bilder på vilken känsla och form du vill ha på buketten.

Låt sedan floristen göra sin grej. En duktig florist kommer att jobba för att få rätt känsla och kommer att använda blommor som du själv kanske aldrig hade tänkt på.

Vad kostar en brudbukett?

En brudbukett hos en florist kostar mellan 1 000-2 000 kr men oftast runt 1 200-1 500 kr. Det beror mycket på floristen men framförallt på dit val av blommor och årstiden. Att välja blommor som inte är i säsong ger en dyrare bukett men även att välja populära blommor under högsäsong kan ge en dyrare bukett.

När ska man beställa sin brudbukett?

Beställ din brudbukett i god tid innan bröllopet, gärna 1-3 månader i förväg. Om ni ska ha andra blommor så beställer ni dem vid samma tillfälle.

Tips för en billigare bukett

Om du vill hålla nere kostnaderna för din bröllopsbukett men inte har möjlighet att binda den själv med blommor från t.ex. trädgården (vilket då blir helt gratis) så kommer här ett tips.


Istället för att beställa en speciell brudbukett kan du besöka en blomsterbutik dagen innan din bröllopsdag och be floristen binda något av blommorna som finns i kylen. Du behöver inte säga att du ska ha den till ditt bröllop utan bara förklara lite vilken stil du är ute efter. På så sätt får du en professionellt bunden brudbukett till samma pris som en vanlig presentbukett. Varken konsultation eller specialbeställning behövs vilket håller nere kostnaden.


Det kan dock vara bra att veta att denna bukett inte är riktigt lika hållbar som en bukett där den som bundit den vet att du ska bära runt på den under delar av dagen.

Andra sätt att bära blommor på

Det finns andra sätt att bära blommor vid sitt bröllop än att ha en klassisk bröllopsbukett.

Blomsterkrans

Något som är väldigt vackert är att ha en blomsterkrans i håret. Många förknippar detta med midsommar och tänker sig en klassisk midsommarkrans med prästkragar och maskrosor men en blomsterkrans gjord med liknande blommor som traditionellt är i en bröllopsbukett så ger det en helt annan känsla.

Att ha händer fria och slippa bära på en tung brudbukett är också en stor fördel.

Brud med blomsterkrans på huvudet. Bröllopsfotografering i Österhaninge kyrka utanför Stockholm.

Knappnålsblomma

De som bär kostym har ofta en corsage/knappnålsblomma, denna brukar ofta matcha eventuell brudbukett eller andra blommor vid bröllopet.

Knappnålsblomman bärs oftast på vänster kavajslag men det finns varianter där man t.ex. stoppar dem i bröstfickan.

Detaljbild av knappnålsblomma/corsage. Bröllopsfotografering i Österhaninge kyrka utanför Stockholm.

Blommor i håret

Att ha blommor i håret går självklart att kombinera med en traditionell brudbukett men går precis lika bra att ha som sina bröllopsblommor. Varför inte låta blommorna i håret matcha knappnålsblommorna? Eller att den ena har bröllopsbukett och den andra har blommor i håret som matchar? Bara fantasin sätter gränser.

Att ha händerna fira och slippa bära på en tung bukett är också en stor fördel för många.

Brud med blommor i håret. Bröllopsfotografering i Salem Kyrka utanför Stockholm.

Handledsblomma/handledscorsage

Något som är rätt ovanligt i Sverige och som i alla fall jag förknippar med high school prom i Amerikanska Highschool filmer. Jag har aldrig fotograferat ett bröllop där någon haft det men ville ändå ha med det här som ett alternativ då det kan vara väldigt fint och låter smidigt. Behövde dock låna en bild från Jordyn Montague.

Handledsblomma, fotograf: Jordyn Montague

Buketter från specifika florister


De senaste året så har jag börjat fråga bröllopsparen om vem som är deras florist för att just kunna tipsa andra som ska gifta sig om bra florister.

Det är inte alla som uppgett det och vissa gör dem själva eller känner någon som gjort dem så jag har endast namnet på en del men kommer att fylla på vart eftersom.

Mästerblomman @masterblommanivasteras

Danielssons blommor @danielssonsblommor

Ryhede Blomsteratelje @ryhede_blomsteratelje

Danielssons blommor @danielssonsblommor

Inspiration brudbukett

Brudbukettens historia


Jag älskar historia så jag ville avsluta lite med det jag hittade kring historien bakom brudbuketten i västvärlden.


Brudbuketten har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden och har utvecklats genom olika kulturer och traditioner. Ursprunget till brudbuketten kan spåras tillbaka till antikens Grekland och Rom, där brudar bar buketter bestående av örter och kryddor. Dessa ansågs inte bara vara vackra utan hade även symboliska betydelser, som att avvärja onda andar och ge lycka till det nya paret. Buketten hade en stark doft och det fanns många olika sätt att bära den, i händerna, flätad i håret eller fästs på klänningen.


Under medeltiden ändrades bukettens sammansättning, och blommor började användas för att symbolisera olika kvaliteter och egenskaper. Till exempel ansågs liljor representera oskulden, medan rosor symboliserade kärlek. Buketten hade också en praktisk funktion eftersom de användes för att maskera dålig lukt, då människor sällan tvättade sig och kläder inte tvättades lika regelbundet som idag.

Under den viktorianska eran i Storbritannien blev blommorna ännu viktigare i bröllopet, och det utvecklades en hel "blommans språk" där varje blomma bar en specifik betydelse. Brudar skapade buketter som var noga utvalda för att sända ett meddelande till sin blivande make eller till världen om deras känslor och förhoppningar.


Under 1800-talet kom brudbuketten att bli en symbol för renhet och oskuld, och blommornas språk fortsatte att spela en stor roll. Denna trend spreds sig även till andra delar av världen, och brudbuketten blev en central del av bröllopsceremonin.


Under 1900-talet fortsatte brudbuketten att utvecklas och anpassas till olika stilar och trender. Blommornas symboliska betydelse blev kanske inte lika betonad som tidigare, men brudar fortsatte ändå att välja blommor och färger med omsorg för att skapa den perfekta buketten för sin speciella dag.


Tack och lov lever vi inte längre i en tid där bröllopsbuketten finns till för att dölja våra kropplukter.