Mörkt porträtt av fotografen. Hon tittar allvarligt in i kameran.
Mörkt porträtt av fotografen. Hon tittar leende in i kameran.
Mörkt porträtt av fotografen. Hon grimaserar och sticker ut tungan mot kameran.
Fotograf susann almandin | Eskilstuna | Västerås


Så vem är jag?


När jag gjorde hemsidan så var denna sida den sista jag gjorde. För att den är den svåraste. För vem är jag? Jag är ju så många saker. Precis som du är så många saker.


Jag är en kreativ feminist som tycker om att göra saker annorlunda. Jag tycker om att skratta och låta kreativiteten bara ta över. Jag har lätt för att spexa och bjuda på mig själv för att få andra att slappna av. Jag har lätt att ta kommando inför många människor men trivs ändå allra bäst i bakgrunden.


I relation till andra så är jag någons mamma, någons fru, någons syster, någons dotter och mycket mera. Familj är viktigt för mig men inte bara ordets traditionella mening utan även min valda familj med mina vänner.

Selfie tagen på kinesiska muren. Susann ler in i kameran medans muren slingrar sig bland bergen i bakgrunden.
FOTOGRAF SUSANN ALMANDIN | ESKILSTUNA | VÄSTERÅS


Älskar att resa


Några saker som är viktiga för mig är jämställdhet, rättvisa, miljön och framförallt människors lika värde och rättigheter. Jag brinner för mycket och det går i perioder i livet.


Under pandemin så har jag börjat intressera mig alltmer för friluftslivet. Jag fick då för mig att paddla ut till en liten(!) öde ö i Mälaren och övernattade där själv. Hade inte sovit ute sedan barndomen men ville testa mina gränser (jag är nämligen ganska mörkrädd) så jag köpte mig en hängmatta med myggnät och paddlade ut – och fullkomligt älskade att vara alldeles för mig själv där ute och sov som en stock. Jag drivs med andra ord av att testa mina gränser.


I vardagen så jobbar jag på som förvaltningsledare inom IT utöver mitt företag. Jag bor i en nybyggd villa i Kvicksund tillsammans med min dotter på tolv år och min partner sedan 24 år tillbaka (vi träffades när vi precis hade fyllt 16 år).


Jag älskar att resa. Det skriver alla men jag ÄLSKAR verkligen att resa. Min dröm är att om 10-12 år släppa allt och bara resa runt jorden för resten av livet. Senaste stora resan var när vi backpackade jorden runt 2016 då vår dotter var 4-5 år (hon fyllde fem år samma dag vi landade i Australien och tulltjänstekvinnan utbrast “Hey Birthdaygirl! Happy birthday sweetie” när hon kontrollerade passet). Nu var det alldeles för länge sedan vi gjorde något liknande på grund av husbygget och sen pandemi men snart så…


Jag är också rätt spontan och praktisk av mig. Vilket ni kan se här ovan från när jag spontant snaggade av mig håret då det skulle vara mer praktiskt under vår backpacking. “Crazy girl!” kallade en kollega mig medans hon leende skakade på huvudet. Människorna i min närhet är dock vana.

Två uppklädda män kysser varandra omringade av höga smala trädstammar. HBTQ bröllop Kjula, Eskilstuna
Två uppklädda män varav den ena mannen pussar den andra på kinden. HBTQ bröllop Kjula, Eskilstuna
Två uppklädda män står bredvid varandra och tittar på varandra. De står framför en vägg av höga smala träd. HBTQ bröllo
FOTOGRAF SUSANN ALMANDIN | ESKILSTUNA | VÄSTERÅS


Så hur är jag som fotograf?


När jag kommer till en ny plats så sätter fotografihjärnan igång som febrilt hittar olika vinklar och idéer. Min dotter var bara några år gammal när hon första gången sa “Mamma tittar var man kan ta kort!” när jag helt plötsligt stannade upp och började vinkla på huvudet hit och dit och gå ner på knä för att hitta den där perfekta vinkeln som jag visste fanns där någonstans. Jag gör så oavsett om jag har med mig en kamera eller inte.


Jag har en förkärlek för gamla industriella miljöer och kan utbrista i extas “Åh titta vilken vacker byggnad!” om ett förfallet vrak till industribyggnad och min man tittar på mig med skepsis i blicken. Han är dock van. 2013 när vi bilade i USA så tog en sträcka sju timmar istället för tre då jag ville stanna överallt för att ta kort på all vacker natur men framförallt förfallna byggnader. Det var inte populärt men hallå det var ju Route 66 så han borde vetat bättre. Dagen efter däremot så blev det klart färre stopp för fotograferande…


Jag försöker alltid hitta det unika och annorlunda. Som när jag tog bilderna här ovan. Vi var en dag på väg hem från Stockholm och körde på E20 när jag helt plötsligt vrålar “Sväng av!” till min man som körde. Detta då jag hade sett en träddunge som såg intressant ut, han åkte av och vi undersökte saken mer och hittade till slut salixodlingen.


Någon vecka senare skulle jag fotografera Micke och Micke och föreslog då att vi skulle sätta oss i bilen och åka en halvtimme för att ta oss till just de här träden. De litade på mig och magi skapades den kvällen. (bilderna här ovan)

Pappa bär på sitt barn som är inlindad i en filt i hans famn. Familjefotografering vid Sörmlandsgården i Eskilstuna.
Poträtt av ett litet barn.  Familjefotografering vid Sörmlandsgården i Eskilstuna.
Ett skrattande barn tittar fram bakom en trädstam.  Familjefotografering vid Sörmlandsgården i Eskilstuna.
FOTOGRAF SUSANN ALMANDIN | ESKILSTUNA | VÄSTERÅS


Viktigt att vi har kul


För mig är det viktigt att vi har roligt tillsammans och att det är avslappnat. Jag poserar emellanåt så länge det känns OK för de jag fotograferar men endast mer öppna poseringar såsom “ställ dig här och titta på trädet där borta” inte mer specifikt än så. Fotograferar jag barn så poserar jag inte alls utan där får barnen visa vad de vill göra och vill vi ha dem på en specifik plats så är det mitt jobb att få dem att vilja vara där genom lek och bus.


Varför välja mig?


Ingenstans här på hemsidan kommer jag uppmana dig att anlita just mig. Du vet om jag är rätt fotograf för dig. Om inte så önskar jag dig all lycka i att hitta den fotograf som känns rätt för just dig.


Ett råd på vägen när ni ska välja fotograf är att välja en vars bilder ni fullkomligt älskar. Alla fotografer har sin egna fotostil – inte bara i efterarbetet utan även i hur man fotograferar. Om du väljer en fotograf vars tidigare bilder du älskar så kommer du även att älska dina bilder sen.


Om den fotograf du helst av allt vill ha har priser lite över er budget så rekommenderar jag att antingen spara tills ni får råd och om det alternativet inte är möjligt, vid t.ex. bröllop som redan har ett datum satt, så rekommenderar jag er att försöka anlita den fotografen fast kanske några färre timmar än ni tänkt er. Hellre fantastiska bilder från två timmar av er dag än halvdana bilder från hela er dag.

Ett äldre brudpar håller om varandra och skrattar. Bröllopsfotografering vid Gripsholms slott i Mariefred.
Ett äldre brudpar står uppställda framför en vägg av murgröna.  Bröllopsfotografering vid Gripsholms slott i Mariefred.
Ett äldre brudpar står på trappan till Gripsholms slotts Orangeri.  Bröllopsfotografering i Mariefred.
FOTOGRAF SUSANN ALMANDIN | ESKILSTUNA | VÄSTERÅS


Fotografera barn och familjer

När jag fotograferar barn och familjer så är mitt mål att fånga era personligheter och ert samspel sinsemellan på ett naturligt sätt. Barnen kommer aldrig bli tillsagda att göra något specifikt eller att le. Om de ler på bilderna så är det för att de ler på riktigt. Jag kan vara rejält spexig så det har faktiskt aldrig hänt att något barn inte skrattat och haft roligt till slut. Jag kan också avslöja att pruttljud funkar precis lika bra på att få föräldrar att skratta…


Fotografera bröllop

Jag älskar att fotografera bröllop som är personliga och där det finns utrymme för porträttfotografering där man har kul tillsammans och är kreativa där vi skapar unika bilder som speglar er. Min fotograferingsstil är att blanda både spontana men också kreativt uppställda fotografier i varma naturliga toner och mjukt ljus. Låter det som något för er? Kul! Hör av er så pratar vi lite mer.


Fotografera portätt

Jag älskar att fotografera porträtt för där har vi chansen att vara fullkomligt kreativa och fria. Bara du och jag. Vi kan åka var vi vill och fotografera precis som vi vill. Vi kan ha en genomtänkt idé innan som vi förverkligar eller åka någonstans och vara spontana och skapa av det som finns runt oss. (som med Alicia här till nedanför när vi tog en fotopromenad i Västerås)


Porträtt av ung kvinna som skrattar in i kameran. Porträttfotografering i centrala Västerås.
Ung kvinna i ljusa vinterkläder står mot en tegelvägg.  Porträttfotografering i centrala Västerås.
Ung kvinna sitter framför en mörk stenvägg och ser mot ljuset. Porträttfotografering i centrala Västerås.

Säg HEJ! Så börjar vi där.

Tveka inte att höra av dig för att ställa frågor – inget är bokat förrän avtal är skrivet så det är alltid fritt fram att bara säga hej!


E-POST:

kontakt@fotografalmandin


MESSENGER:

http://m.me/fotografalmandin


GOOGLE CHAT:

http://g.page/fotografalmandin


SOCIALA MEDIER

Facebook | Instagram