Därför rekommenderar jag en mobilfri vigsel 

Det blir allt mer vanligt att ha ett så kallad ”unplugged wedding” och är något som jag starkt rekommenderar till alla mina bröllopspar.

Jag anser däremot inte att hela bröllopet ska vara mobilfritt utan endast själva vigseln.

Så vad menas med mobilfritt? Jo, att man ber sina gäster att lägga undan mobiltelefoner, iPads och kameror för att kunna vara 100% närvarande under vigseln. Att kunna vända sig mot sina nära kära som man valt att ha med på bröllopet och se deras kärleksfulla ansikten istället för deras mobiler låter väl inte så fel?

Rörd pappa vid sin dotters vigsel. Bröllopsfotografering i Bromma utanför Stockholm.
Rörd pappa vid sin sons vigsel. Bröllopsfotografering i Bromma utanför Stockholm.

Så varför en mobilfri vigsel?


Full närvaro - Dela stunden med de ni valt att ha där på er dag

Tänk dig själv att under vigseln vända dig om för att se din bästa väns kärleksfulla ansikte men istället mötas av en mobil. Jag överdriver inte när jag säger att under de flesta vigslar som inte är mobilfria så är gästerna ett hav av mobiltelefoner.


När gästerna sitter och ser på bröllopet genom sina mobiltelefoner får ni som bröllopspar inte se era gästers genuina känslouttryck av att vara delaktiga på er dag. Undantaget brukar vara någon gammal mormor som njuter av stunden med tårar i ögonen.


Låt gästerna uppleva istället för att dokumentera

För det andra så är inte era gäster med på dagen fullt ut då de hela tiden har fokus på att få med allt det fina på bild. De stannar inte upp och är närvarande i stunden. Ni vill ju ha er familj och gäster är där för att uppleva denna stund med er - inte för att dokumentera den.

Jag som fotograf vill till exempel gärna inte fotografera bröllop där jag står brudparet nära för jag upplever inte stunden utan dokumenterar den. Vilket är mitt jobb som fotograf men som gäst så vill jag uppleva alla känslorna.


Fotografierna från vigseln blir bättre

Helt krasst så blir det sämre bilder från bröllop där mobiler är tillåtna. Bilder från vigseln där nära och kära sitter med ett leende på läpparna och kanske en tår i ögonvrån är så mycket vackrare och ger så mycket mer känsla än bilder på gäster fokuserade på sina mobiltelefoner.


Sociala medier komplicerar ytterligare

I dag är sociala medier en stor del av de flesta människors liv och många har ett stort behov av dela allt de upplever - framförallt stora saker som bröllop. Jag har varit med om bröllop där gäster delat taggade bilder offentligt på Facebook från bröllop som varit halvhemliga innan bröllopsparet ens hunnit gå ut ur kyrkan. Bröllopsparet fick alltså inte ens möjligheten att själva berätta att de gift sig.

Den perfekta medelvägen enligt mig

Be prästen/vigselförättaren att be alla att lägga undan sina mobiltelefoner så att alla kan vara fullt närvarande vid stunden innan ni börjar och att fotografen ser till att dokumentera så att de slipper. Om ni även väljer att göra som jag föreslår i nästa stycke så bör de också säga något om att det kommer att finnas ett tillfälle innan ni går ut där de får fotografera. De brukar alltid vara väldigt duktiga på att förmedla detta på ett fint och bra sätt.


För alla som tycker att det är viktigt att ta egna bilder från bröllopet så rekommenderar jag att när vigseln är över och ni vänder er om för att t.ex. gå ut genom altargången. Att stanna upp där och posera lite där medans prästen säger att nu får alla ta några bilder innan ni går ut. Detta brukar vara väldigt uppskattat av gästerna och leda till att flera respekterar mobilförbudet under själva vigseln.


När ni sedan gått ut ur kyrkan/vigsellokalen och alla kastat något på er eller vad ni nu valt och ni har haft kramkalas så rekommenderar jag att ni ställer upp er framför kyrkporten och poserar och pussas lite och låter alla fotografera er igen.


Då brukar alla fotoglada gäster vara nöjda då de fått bilder både från inne i kyrkan/vigsellokalen och utanför. Samtidigt som ni haft närvarande gäster och fått finare bilder från vigseln med mindre mobiler.


Win-win!

Brudpar stannar innan altargången och låter gästerna fotografera. Bröllopsfotografering i Västerås.
Brudpar kysser på kyrktrappan och låter gästerna fotografera. Bröllopsfotografering i Kolbäck utanför Västerås.