Tidsplanering av bröllopsdagen


Att planera bröllopsdagen från morgon till kväll så att allt klaffar kan vara svårt. Dom flesta har aldrig gjort det förut och det är svårt att veta hur lång tid allt tar. Hur många har till exempel koll på att avsätta minst 30 minuter för kramar och gratulationer efter vigseln?


Jag har fotograferat bröllop professionellt sedan 2015 så det har blivit en hel del bröllop vid det här laget och även om inget bröllop är det andra likt så finns det ändå en sak som de flesta har gemensamt - ungefär hur lång tid varje del av bröllopet tar.


Planera gärna in lite luft här och där under dagen ifall ni har möjlighet - det är bättre att ha lite tid över än att behöva dra ner på eller i värsta fall hoppa över vissa saker på grund av att tiden inte räcker.


Jag börjar med en kort genomgång av hur långt tid de vanligaste delarna tar och sedan går jag in lite mer på djupet hur man kan lägga upp planeringen.

Så långt tar det ungefär

Nedan är några riktlinjer på ungefär hur lång tid de olika delarna tar.


Förberedelser med smink, hår och kläder - 2-3 timmar

Porträttfotografering - 2 timmar

Vigsel - 20-30 min

Kramar och gratulationer efter vigseln - 20-30 min

Gruppfotografering - 10-30 min

Mingel - valfritt men ofta minst 45 min

Middag - 1,5-3 timmar


Glöm inte att planera in eventuella restider mellan olika platser och planera in att det tar mycket längre tid för 50 personer att ta sig mellan två platser än det tar för två personer. Räkna med att det tar minst 30 minuter för 50 personer att ta sig från t.ex. vigselplatsen till festlokalen även om själva restiden bara är 15 minuter.


Det tar också mellan 15-30 minuter för ett 50-tal gäster att hitta sina platser och sätta sig till bords.

Konsten att tidsplanera bröllopsdagen

Denna tidsplan förutsätter ett ganska klassiskt upplägg av bröllopsdagen och behöver inte alls stämma överens med den plan ni har. Min tanken är däremot att plocka delar av planen som passar er. Kanske tänkte ni gifta er i en park och avsluta med en picknick? Kanske tänkte ni åka till en restaurang tillsammans efter vigseln och avsluta med en lugn middag? Oavsett era planer så hoppas jag att denna tidsplan kan hjälpa er att planera i alla fall delar av er helt unika bröllopsdag.


Fotografen under bröllopsdagen

En del väljer att ha med fotografen från förberedelserna till att festen är i full gång. Andra väljer att ha med fotografen under delar av dagen och andra väljer att endast ha en porträttfotografering.

För en del spelar ekonomin roll medans andra väljer vad som känns rätt för dem. 

Ekonomin spelar dock en stor roll för många bröllopspar i hur många timmar fotografen kan vara med under bröllopsdagen och har man inte möjlighet att ha med fotografen hela dagen så rekommenderar jag tre till fyra timmar med porträttfotografering innan vigseln till gruppbilder och mingel efter vigseln. Då får man med de allra viktigaste delarna av dagen.

I min portfolio så kan ni se bilder från olika bröllop och där anger jag alltid i hur många timmar jag var med på bröllopsdagen så att ni kan se ungefär vad som hinns med på olika timmar.


Oavsett hur länge fotografen ska vara med under dagen så rekommenderar jag varmt att ni rådfrågar fotografen innan ni spikar er slutliga tidsplan.


Tidsplan enligt tidsangivelserna lite längre upp


09.00-12.00 Förberedelser 

12:15-12.30 Andrum/extratid

12:30-12.50 Restid

12:50-13.00 Andrum/extratid

13.00-14.30 Porträttfotografering

14.30 Gästerna börjar dyka upp/Promenad till vigselplatsen för fotograf och par

14.45 Paret behöver vara på plats vid vigselplatsen. Paret pratar med präst/vigselförättare och "gömmer sig" sedan.

15.00-15.25 Vigsel

15.25-15.40 Gäster tar sig ut ur lokalen ställer upp sig för "riskastning"

15.40-16.10 Kramar och gratulationer

16:10-16:30 Restid

16.30-17.30 Mingel

17.00-17.30 Gruppbilder under minglet

17:30-18:00 Alla gästerna sätter sig till bords och får en drink

18:00-20:00 Middag

20:00-20.30 Skära bröllopstårtan/Kaffe och fika

20.30 Dags för fest! Kan invigas med en första dans

23:00 Servera gärna någon lättare mat på kvällen så att alla orkar fortsätta dansa

Börja med vigseln

När ni börjar jobba med tidsplanen så bör ni börja med det viktigaste - när är vigseln? Själva vigseln är ju lite av startpunkten på dagen tillsammans med gästerna så allt annat den dagen behöver utgå från det.


Om ni får välja tid för vigseln och tänker er att ni ska ha mingel, middag och fest efter vigseln så rekommenderar jag att välja en tid runt 15-16-tiden. Om ni har vigseln redan vid 12 så är det fem timmar kvar till middagen efter vigsel och gratulationer där gästerna behöver underhållas.


Om er vigselförrättare/präst dyl. inte meddelar något annat så behöver ni oftast vara på plats ungefär 15 minuter innan. Beroende på var ni gifter er så brukar det alltid finnas något utrymme där ni kan vänta tills alla gäster är på plats. 


Oavsett vilken sorts vigsel ni har, borgerlig eller religiös, så rekommenderar jag att ni ber era gäster att komma 20-30 minuter innan vigseln ska börja. Detta ger gästerna tid att prata med varandra, bli välkomnade av den ni valt att hjälpa till (t.ex. värdparet) och hitta sin plats. Här kan ni läsa om olika roller som kan vara bra att ha att delegera till vid ett större mer traditionellt bröllop.

Planera tiden innan vigseln


Nu när ni vet när ni behöver vara vid vigseln så kan ni börja arbeta er bakåt i tiden för att se hur tiden innan bör läggas upp.


Bröllopsporträtt

Jag rekommenderar alltid mina bröllopspar att vi träffas två timmar innan vigseln för porträttfotografering  Innan vigseln så är hår, ev. smink och kläder fortfarande perfekta, pirret och nervositeten är på topp men framförallt så ger det er möjligheten att få stanna upp, hålla om varandra och landa i stunden innan allt drar igång. Väldigt många bröllopspar uppskattar den här stunden där de kan landa hos varandra. För er som vill ha en First look så börjar vi såklart med det. Fotograferingen brukar ske inom gångavstånd från vigselplatsen men om det inte är fallet så behöver ni planera för tid att ta er till fotoplatsen och sen för oss från fotoplatsen till vigseln. En del brudpar åker med mig från fotoplatsen till vigselplatsen så att de inte ska behöva tänka på att ordna transport däremellan.


Planera för restid

Så nu när ni vet när ni behöver vara vid foto- och/eller vigselplatsen så behöver ni planera in tid för att ta er dit från där ni gör er i ordning. Är vigseln hemma eller någonstans där ni också spenderat natten så är det desto smidigare. Om inte så kolla t.ex. Google maps för att se hur lång tid det tar och lägg till några minuter för att gardera er för trafiken. Även om ni ska gifta er på landet så kan ni hamna bakom en traktor som åker i 15 km/h som ni inte kan köra om på en stund.


Tid för förberedelser

Så nu när ni vet när ni behöver åka så rekommenderar jag er att planera för att vara klara 15 minuter innan. Det är väldigt pirrigt den stunden och det kan vara underbart att få landa en stund och krama om familj och innan det är dags. Det är också skönt att ha lite marginaler ifall allt inte flyter på som planerat.


Det sista på er ”göra sig i ordning”-lista bör vara att sätta på just kläderna så att de håller sig så släta som möjligt. Om någon av er ska ha bröllopsklänning så kan det vara bra att veta att det kan ta minst 15 minuter att få på sig den speciellt om det är många små knappar eller snörning som ska justeras så att det blir jämt och snyggt. Om ni har en frisör och/eller make up artist be dem om en tidsuppskattning så att ni kan planera in det men det brukar ta minst 1,5-2 timmar för en brud. Om ni gör hår och smink själva så kommer ni troligtvis att göra en testrunda och då rekommenderar jag er att ta tid så att ni får en uppskattning.


Toppen. Då är tiden före vigseln planerad så då hoppar vi tillbaka till vigseln

Planering av själva bröllopet

Nu när ni har tiden före vigseln planerad är det dags för att planera själva vigseln och bröllopet.


Hur lång tid tar en vigsel?

Hur länge en vigsel håller på kan variera kraftigt men oftast är borgerliga vigslar kortare och klassiska kyrkovigslar lite längre. Sen beror det såklart på om ni ska ha musikuppträdande, diktuppläsning eller annat  under ceremonin.

Enligt min erfarenhet så tar en borgerlig vigsel mellan 10-20 minuter medans en klassisk kyrkvigsel tar mellan 20-30 minuter. Jag har också varit med på flera enkla borgerliga vigslar där det tagit mindre än fem minuter. 

I dagsläget har jag ingen erfarenhet av andra religioners vigslar men hoppas kunna komplettera med det framöver.


Gratulationer efter vigseln

Efter vigseln är det vanligt att alla gästerna kastar ris eller så på bröllopsparet. Här kan ni läsa om olika idéer på vad gästerna kan kasta på er.

Om ni gifter er utomhus så behövs ingen speciell tid avsättas för detta utan då kastar gästerna oftast det direkt när ni går genom mittgången eller liknande efter ceremonin. Men om ni gifter i en kyrka eller inomhus där gästerna behöver ta sig ut först så behöver ni avsätta tid för det då det tar en stund för alla att ta sig ut. Antalet gäster påverkar hur lång tid det tar.


Upptill 20 gäster - runt 5 min

20 till ca 80 gäster - runt 10 min

Mer än 80 gäster - mellan 15-20 min


Det är bra om värdparet står redo att dela ut det som ska kastas till alla gästerna när de går ut genom lokalen/kyrkan. Det är också bra om de hjälper till lite med hur alla ska ställa upp sig.


Efter detta så kommer gästerna vilja komma fram och gratulera och krama om er vilket brukar ta en stund. 


Så från att ni kliver ut genom dörrarna och får saker kastade på er tills alla hunnit krama er och gratulera er så tar det minst 30 min beroende på antalet gäster.

Planera gärna in för ytterligare några bröllopsporträtt

Nu är ni gifta, alla har kramat om er och gratulerat er. Nu skulle jag vilja få en stund, runt 10-15 minuter, för ytterligare några porträtt. Det ger er en chans att komma bort några minuter och andas och hålla om varandra för första gången som gifta.

Under tiden så kan gästerna mingla eller ta sig till platsen för middag, fest eller vad ni nu planerat. Det går självklart att planera att åka till nästa ställa först och sen fotografera där (det kommer definitivt gå fortare för er att ta er dit än för alla era gäster) eller att fotografera på vägen. Allt är möjligt!


Planera in restid mellan t.ex kyrka och festplatsen. Tänk på att det tar mycket längre tid för 60 personer att ta sig från en plats till en annan än vad det gör för bara er då det ska pratas, toalettbesök och mycket annat.


Hur lång tid tar gruppfoton?

Gruppfotona tas oftast antingen vid kyrkan direkt efter gratulationerna eller samtidigt som minglet pågår. För att kunna planera hur mycket tid ni ska avsätta för detta så behöver ni först och främst tänka ut vilka gruppbilder ni vill ta och med vilka. När ni vet det så kan ni börja räkna ut hur mycket tid ni behöver avsätta. För mig tar det mellan två till fyra minuter att skapa en gruppbild med en mindre grupp om jag får hjälp av någon av t.ex. värdparet att samla ihop rätt människor.


För större gruppbilder tar det dock lite längre tid.

Upptill runt 20 gäster - ca. 5 min

Mellan runt 20 till 80 gäster - ca. 5-10 min

Över 100 gäster - ca. 10-15 min


Om ni vill ha en bild med samtliga gäster så föreslår jag att ert värdpar meddelar alla det i ett tidigt skede med en ungefärlig tid när det kommer ske så att ingen av gästerna vandrar iväg eller åker tidigare till festlokalen om ni ska ha gruppbilderna vid vigselplatsen. Jag har varit med om att vi samlat alla och tagit en bild för att sedan märka att någon saknas och då behöva göra om allt. 


Mingel

Mingel efter vigsel och gratulationer är ett bra sätt att låta era gäster slappna av och bara umgås och lära känna varandra. Er familj och vänner har säkerligen också varit nervösa inför denna dag så mingel är ett perfekt sätt att få alla att slappna av och umgås under fria former.

Mingel är också smidigt på så sätt att det kan pågå samtidigt som både gruppfotografier och porträttfotografering sker vilket gör att ingen behöver stå och vänta på näst del - nämligen middagen.

Mingel sker ofta på samma plats som middag och fest kommer att ske på men kan självklart göras direkt utanför kyrkan/vigselplatsen.


Att tidsplanera för bröllopsmiddagen

Hur lång tid själva middagen tar beror mycket på om det är buffé eller sittande middag, hur många rätter det är och mycket mer. Om du använder dig av en cateringfirma eller annan middagsservice så kan de hjälpa er att planera denna tid. Bröllopsmiddagen kan ta allt mellan 1,5 till 3 timmar beroende på om ni har buffé eller 3-rätters.

Det tar dock tid från att gästerna anländer till det hittat sina platser så jag rekommenderar er att avsätta mellan 15 och 30 minuter för detta.


Skära upp tårtan och första dansen

Själva skärandet av tårtan (eller vad ni nu väljer att skära upp) brukar inte ta längre än kanske 5 till 10 minuter och är ett bra sätt att avrunda middagen på. En del väljer att göra detta själva tillsammans med fotografen och andra väljer att göra det tillsammans med gästerna som hejar på. En del väljer att ha detta direkt efter middagen och andra väljer att ha en liten paus emellan. Vad som är rätt för er vet bara ni!


Det är inte alla som vill ha en första dans men det kan vara ett utmärkt sätt att avrunda middagsdelen och markera starten på den roligaste delen av bröllopet - festen!


Jag hoppas verkligen att denna guide ska kunna vara till hjälp när ni planerar upp er dag.

Fotografens signatur