Varför ska man lägga pengar på en fotograf?


De flesta lägger ner väldigt mycket tid och pengar på sitt bröllop. Tid och pengar på alla detaljer som ska göra dagen så där speciell och magisk. Dagen efter när tårtan är uppäten, champangen uppdrucken och alla dekorationer börjar plockas ner så är allt som finns kvar minnena, och om man anlitat en fotograf, bilderna. Så varför skulle man då inte vilja ha varenda känsla och detalj bevarad för evigt?


För det är just det en erfaren bröllopsfotograf gör - dokumenterar känslorna och detaljerna. Så när ni om 50 år sitter där med ringar som blivit släta av alla år av användning kan plocka fram era bröllopsbilder och låta känslorna och minnena flöda tillbaka som om det var igår.

Bruden får feeling och sjunger på vägen ut ur kyrkan. Bröllopsfotografering i Bromma kyrka utanför Stockholm.

En erfaren bröllopsfotograf


En bröllopsfotograf går inte bara runt och trycker på knappen på kameran gång på gång under dagen. En erfaren bröllopsfotograf gör så mycket mer. Exakt var man ska stå och precis när man ska trycka på knappen. Var det där perfekta ljuset finns. Vad man ska säga för att få mormor att slappna av och skratta till precis när man trycker på knappen. En bra bröllopsfotograf förstår vad som utspelar sig och kan till viss del kan förutse vad som kommer att hända för att vara beredd att fånga ögonblicket precis rätt. Hen förstår vad som förväntas i leverans till de kunder som har investerat en stor summa pengar i fotografen. Allt detta har inget med vilken kamera vi har utan kommer med erfarenhet.


Personligen så känner jag mig som så mycket mer än bara fotograf på många av mina bröllop. Jag har stöttat och lugnat vid extrem nervositet inför att gå in i kyrkan, hjälpt till med att fästa nästan alla corsager på rätt sätt och helt enkelt varit en trygg person som har koll på läget.


En erfaren bröllopsfotograf är säker på sin förmåga att leverera bra och konsekvent under hela bröllopsdagen, under alla omständigheter de möter, i alla väder. Det är vårt jobb att vara på topp, hela dagen, utan behov av detaljstyrning. Allt så att du ska kunna slappna av och njuta av dagen.

Brudgummen har ett känslosamt ögonblick med sin mamma. Bröllopsfotografering i Kolbäck utanför Västerås.

En motiverad fotograf


Att vara fotograf är ett hantverk och tryggheten det ger kostar. En fotograf som är nöjd med sin ersättning och är motiverad att vara där kommer att göra sitt främsta.

Personligen så ser jag varje bröllop jag jobbar på som en audition för kommande bröllop - jag går därmed all in. Många av mina kunder har varit gäster på mina tidigare bröllop och sett hur jag jobbar och resultatet och då har valet hamnat på mig sen när det är dags för dem att välja fotograf.

Brudgummen är känslosam när han ser sin brud för första gången. Bröllopsfotografering i Stora Sundby utanför Eskilstuna.

Vad kostar en bröllopsfotograf?


Det är många blivande bröllopspar som inte har en aning om vad det kostar att anlita en professionell bröllopsfotograf och det kan bli lite av en chock när man väl börjar kika runt på olika fotografers hemsidor. Kanske börjar man då fundera på att det kanske går lika bra att låta en kompis med en bra systemkamera fotografera bröllopet istället för att spara pengar. Men som ni redan vet om ni läst så här långt så är vilken kamera man har en väldigt liten del av att vara bröllopsfotograf.


Så vad kostar en bröllopsfotograf? Jo att anlita en professionell och duktig bröllopsfotograf varierar såklart men framförallt beroende på omfattning. Om man vill ha med bröllopsfotografen under en del av dagen så skulle jag säga från 12 tkr och uppåt. Vill ni däremot ha med fotografen under i stort sett hela dagen och kvällen så är det 30 tkr och uppåt. Så det är bra att veta när ni lägger er budget.


Alla fotografer har inte sina priser utskrivna på sin hemsida vilket gör det lite svårare att jämföra. Mina priser finns här.


Försök däremot att inte fastna alltför mycket vid priset, även om det såklart måste vara inom budget, utan försök att hitta en fotograf vars bilder ni fastnar för - det är viktigast.

Kyssen på ett bröllop i Husby Rekarne Kyrka. Bröllopsfotografering i Eskilstuna.

Om man inte har budget för fotograf hela dagen


Ekonomin är en väldigt stor del av bröllopsplaneringen för de allra flesta och även om man avsatt en stor del av budgeten för fotograf så kanske den inte räcker för att ha med en fotograf hela dagen. Vilka delar av dagen ska man då välja?


Det som de allra flesta väljer hos mig är faktiskt inte hela dagen utan tre timmar. På tre timmar så fotograferar vi first look och vackra porträtt på er innan vigseln, sedan själva vigseln och alla gratulationer och kramar utanför kyrkan. Sedan avslutar vi med gruppbilder tillsammans med familj och vänner om ni vill.

Då anser jag att man fått med de viktigaste delarna av bröllopet. 3 timmar med mig kostar 12 495 kr (2024).

Detalj från dukningen vid bröllop i Wäsby Magasin i Torshälla. Bröllopsfotografering utanför Eskilstuna.

För att avsluta. Bröllopsfotografer har inte en lyxlön.


Det är lätt att tänka att 35 tkr för 10 timmar innebär en timlön på 3500 kr - vilket vore en lyxlön, det håller jag med om.

Men i verkligheten så är tiden vi spenderar på själva bröllopet och fotograferar en förvånansvärt liten del av leveransen. Efterarbetet efter ett 10 timmars bröllop kan vara uppemot 40 timmar. Lägg sedan till kostnad för allt annat kringarbete såsom all kontakt innan och efter bröllopet, bokföring och kostnader som försäkring, programvaror och utrustning (fotografiutrustning är hutlöst dyrt) så blir timlönen långt ifrån 3500 kr. 25% av de 35 tkr går dessutom direkt bort i moms och sedan är det ytterligare 25-30% i skatt på de pengar, som blir över efter utgifterna, som vi tar ut som lön.


Många upplever att så fort man nämner ordet bröllop så går priserna upp. Jag har dock samma pris oavsett om det är barn- och familjefotografering eller bröllop - enda skillnaden är att jag aldrig haft en 10 timmars familjefotografering...

Fotografens signatur